Citesc in presa ca producatorii agricoli romani, binecuvantati cu o recolta bogata anul asta, vand la export in draci. Evident, recolta fiind asa de mare, pretul este mic si astfel profitul pe care il fac agricultorii si implicit statul roman este infim. Dupa terminarea stocurilor, prin ianuarie-februarie, procesatorii romani de cereale, legume sau mai stiu eu ce produs agricol, incep sa importe la un pret mare pentru ca in mijlocul iernii si la 4-5 luni de la ultima recolta nu vinde nimeni decat scump.
In fine...asa se fac afacerile in Romania si de asta prosperam pe zi ce trece.
Totusi tinand cont ca statul roman finanteaza de la buget sau din fondurile europene pe care le atrage, agricultura romana prin subventiile pe care le acorda (asa mici cum sunt nu sunt refuzate de agricultori care se bazeaza pe ele de vreme ce atunci cand intarzie decontul iese cu scandal) poate ca nu ar fi rau sa impuna producatorilor ca un procent din recolta, rezultat in urma unor negocieri, sa fie destinat exclusiv pietei interne.
Poate parea o masura comunista de control al pietei, dar asa cum toata lumea este de acord ca nu e normal sa finantezi de la buget 6 ani facultatea unui medic pentru ca apoi sa plece din tara, asa ar trebui sa fie anormal ca sa dai subventii de la buget pentru agricultura si apoi toata recolta sa fie exportata.
Pana la urma capitalismul si economia de piata trebuie reglementate astfel incat sa castige toata lumea, iar statul prin subventia acordata se poate considera actionar la productia agricola.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu