marți, 20 august 2013

De ce nu vin turistii straini in Romania?!(posibil raspuns)

Facandu-mi in ultimii 2 ani concediile de vara in Grecia am ramas cu o mica dilema: cum se face ca desi este o tara cu cateva milioane, poate zeci de milioane, de turisti straini care vin anual chiar si in ultimii ani cu criza, in Grecia nu vezi masini cu numere de Germania, Olanda, Suedia, Franta, etc, decat foarte rar?! Cele mai multe numere straine la autoturisme sunt fie de Romania, fie de Serbia. Sa fie un mit ca Grecia este o atractie turistica pt occidentali, sau acestia vin cu avionul si inchiriaza local masini care evident au numere grecesti?!
Tind sa cred ca cei mai multi occidentali prefera mersul cu avionul, mai ales ca s-au inmultit in ultima perioada si companiile low-cost, scutind astfel niste zile de mers in masina si castigandu-le stand la plaja. Vesticii care totusi merg cu masina personala in Grecia sunt de obicei cei care prefera statul la camping sau cei care fac tururi ale tarii si pt care inchirierea masinii nu e o solutie si astfel mai zaresti cate un numar de D sau de CH.
Pai atunci se naruieste intreaga explicatie a lipsei turistilor straini din Romania!!
Cum sa crezi ca turistii occidentali nu au nevoie prea mare de autostrazile grecesti sa ajunga la plaja, autostrazi care de altfel au un trafic super lejer zi sau noapte si asta in full sezon?! Intreaba orice roman si acesta iti va raspunde ca lipsa infrastructurii rutiere il face pe Karl din Dormund sa se duca la Mediterana si nu la Marea Neagra. Ei bine eu personal nu cred ca lipsa autostrazilor e de vina ci  litoralul romanesc cu statiuni artificiale, cu o mare urata si ca aspect al apei sau plajelor cat si a lipsei de fauna marina (ati auzit pe cineva facand scuba-diving in Marea Neagra?), cu lipsa optiunilor de petrecere a timpului liber si a atractiilor de vizitat si nu in ultimul rand al mentalitatii de a face turism a romanilor care, de exemplu, nu pot sta la plaja sau la restaurant fara sa le bubuie muzica in cap.
Un exemplu care sa intareasca concluzia mea cum ca lipsa autostrazilor nu influenteaza numarul de turisti este chiar vecina noastra Bulgarie care de abia anul asta si-a conectat capitala de litoral cu o autostrada si stim cu totii ca aveau statiunile pline cu mult inainte de acest moment.
Astfel poate ca ar trebui sa cautam cauza lipsei de atractivitate a turismului romanesc in alta parte, iar legenda ca "tara frumosa ca Romania nu exista pe planeta" poate ca e doar o legenda...

Un comentariu: